Ook bij het sluiten van een huurovereenkomst kan de huurder dwalen. In een door Erwin behandeld geval kon de huurder zich niet inschrijven bij de gemeente op het huuradres omdat het adres niet ‘bestond’. Het kwam niet voor in het adressenregister van de gemeente, zodat de huurder zich niet in de GBA (thans BRP, Basis Register Personen) op het juiste adres kon inschrijven. Dit zorgt voor allerlei problemen, bijvoorbeeld bij het verkrijgen van toeslagen, een uitkering, en het ontvangen van post van de overheid.
Huurder stelt dan ook dat zij gedwaald heeft bij het aangaan van de overeenkomst. Had zij dit geweten, dan had zij de overeenkomst niet gesloten, of niet op dezelfde voorwaarden. De kantonrechter honoreert dit beroep op dwaling en verklaart dat de (gedeeltelijke) vernietiging van de overeenkomst (ter waarde van € 75,- per maand) tot aan het moment dat huurder zich wel kan inschrijven op het adres van het gehuurde, terecht is.Hierbij is van belang dat de verhuurder een professionele verhuurder (Estate 77) is.
Het eerste voorbeeld van een geslaagd beroep op dwaling ( in dat geval bij een energieleveringsovereenkomst ) vindt u hier.