Marianne Wiersma
Marianne Wiersma is afgestudeerd in Wijsbegeerte (UVA) en Rechtsgeleerdheid (EUR). Sinds 2004 werkt zij als migratie-advocaat. In 2017 was zij medeoprichter van het kantoor Inigo advocaten en is daar sindsdien werkzaam als partner. Zij is gespecialiseerd in het reguliere vreemdelingenrecht en het nationaliteitsrecht.De zaken die zij behandelt gaan met name over
– complexe gezinsherenigingen,
– de intrekking en weigering van verlenging van verblijfsvergunningen (bijvoorbeeld op grond van het niet langer voldoen aan het middelenvereiste, op grond van gestelde openbare orde-schendingen of op grond van het verstrekken van onjuiste gegevens),
– het verblijf van kennismigranten en burgers van de EU,
– kwesties betreffende de verkrijging van het Nederlanderschap (al dan niet door optie) dan wel het verlies van Nederlanderschap gerelateerd aan verblijf in het buitenland of (bijvoorbeeld) identiteitswijziging en daarmee verband houdende paspoortzaken.
In vrijwel al deze zaken speelt het recht van de EU, dat in veel gevallen meer mogelijkheden biedt dan het nationale recht, een belangrijke rol. Het gaat dan in het bijzonder om de Gezinsherenigingsrichtlijn 2003/86/EG, de Unieburgerrichtlijn 2004/38/EG, de Terugkeerrichtlijn 2008/115/EU, de Langdurig ingezetenenrichtlijn 2003/109/EU en het Handvest van de grondrechten van de EU. Ook het Europees Verdrag voor de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) biedt in voorkomende gevallen soelaas.
Marianne Wiersma publiceerde over gezinshereniging/ middelenvereiste in Asiel- en Migrantenrecht en Jurisprudentie Vreemdelingenrecht.
Lidmaatschappen en nevenfuncties
Specialisten Vereniging Migratierecht Advocaten (SVMA)
Werkgroep Rechtsbijstand in Vreemdelingenzaken (WRV)
Vereniging voor Bestuursrecht (VAR)
Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM).
Bestuurslid Stichting Fonds Rechtsbescherming Immigranten
Bestuurslid Stichting Barokopera Amsterdam
Nederlandse orde van advocaten
Marianne Wiersma heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten het volgende hoofdrechtsgebied geregistreerd:
– Vreemdelingenrecht
Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten ten minste tien opleidingspunten te behalen op dit hoofdrechtsgebied.